Mossans grill.

Blotta anblicken sprider vällust. Så här ska en riktig gourmetkrog se ut! Fyrkantig, liten och i trä. Jag vet inte vad den heter, men jag kallar den ”Mossans”, så som den hette under storhetstiden på åttiotalet. Den ligger där St. Petri Kyrkogata går över i Clemenstorget och ett bättre läge är svårt att tänka sig. Menyn andas  gourmet med snitzlar och lövbitar blandade med klassisk korvmeny.

Vi provar naturligtvis som sig bör husets specialitet: Smal grillad med bröd. Rätten visar sig vara ett stycke mästerverk, där råvarans kvalitet inte höljs av onödigt tillagningstjafs, utan helt enkelt bereds med rutinerad och sublim kockhand. Brödet är så där härligt ångande mjukt och onyttigt som riktigt korvbröd skall vara, mil från trendiga surdegsplattityder proppade med allsköns frön och viktigheter. En surrealistisk, nästan religiös strimma av sötstark senap ringlas elegant på av den hyperservile soignéekocken. Spänsten i korvens skinn ger tänderna det mastiga motstånd som är så typiskt vid färskt och nygrillat.

Jag läppjar i väntan på maten på dryckernas dryck, Mercornas  Rolls-Royce, gorillornas Kong; …Fanta apelsin! Färskpressad, högtryckstvättad Jaffaapelsin nermanglad i rå aluminiumburk av senaste modell. Tillsats av krispig kolsyra spritter fryntligt upp i min vänstra näsborre och når via amygdala mitt smakcentrum där den framkallar lärkdrilliknande symfonier.

Den frysta, formpressade, antibiotikaspäckade, tyska snitzeln kommer beledsagad av de mest makalöst välfriterade stripes denna värld kan uppbringa. Persiljan i smöret vittnar om dagligt pyssel i den egna odlingen, från vilken också säkert det smaragdgröna salladsbladet hämtats. Allt på härligt blank papptallrik tillsammans med kritvit Duniservett.

Vi minglar runt krogen bland allsköns publik. Hemlösa och välbärgade samsas demokratisk i gemensam hyllning till kokkonst i världsklass. Det rostiga cykelstället är den perfekta sittplatsen för våra trötta kroppar och utsikten är magnifik över torget där tjutande polisbilar och lapplisor i samhällstjänst gör vad de kan för att hålla staden ren från ärliga och pålitliga människor.

 

Mat: Strålande gedigen matlagning rakt igenom:  1264455 stjärnor!

Dryck: Fanta, Pucko och Coca-Cola i iskall förpackning :  49128 stjärnor!

Service: Strålande och minutiös uppassning som det anstår en toppkrog: 96532 stjärnor!

Prisnivå: 12 kronor för en iskall Cola! Alldeles för billigt!: 76890 stjärnor!

Totalt: 1477205 (enmiljonfyrahundrasjuttiosjutusentvåhundrafem) stjärnor. Ett mycket bra resultat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kypare, gambler och "skrönikör".