Skarpheden och ”Fubbick Sling”.

På åttio- och nittiotalet flanerade en intressant figur runt i Lunds innerstad. Hans mål var allt som oftast något av de fåtal utskänkningsställen som fanns vid den tiden. Jämför man dagens generösa utbud av trevliga barer med åttiotalets torftiga Lund förstår man att gårdagens törstiga inte kunde vara kräsna. Vi som jobbade som bartendrar på den tiden var en rätt liten skara och vi kände varandra väl. Vi kände även, eller kände åtminstone igen de flesta av stammisarna.

En sådan var otvivelaktigt denne person i medelåldern som gick under aliaset ”Skarpheden”. Han lär ha försörjt sig på att programmera datorer, men skulle förmodligen klarat vilken utbildning som helst då han besatt ett intellekt som vida översteg genomsnittet. S. var schackspelare på elitnivå, hans matematiska förmåga oomtvistlig och hans språkkunskaper låg på översättarnivå. Kort sagt, denne gentleman hade allt som en riktig överliggare ska ha trots att han inte var någon sådan.

Men det fanns ett litet problem med denne Skarpheden.                             Han tyckte inte om att nekas alkohol, eller riktigare, han hatade att nekas alkohol!                                                                                                                 Hur det nu än var så hände det (rätt ofta) att herr S. blev ytterst dragen. När bartendern tvingades slå i bromsen surnade oftast S. till. På elegant, men också sluddrig svenska berättade S. då vilket ohyggligt missfoster bartendern var som just då stod framför honom och berättade för honom hur han skulle leva sitt liv! S. kunde alla invektiv som finns i ordboken och han skapade också en del nya som måleriskt visade vad han tyckte om oss gråsuggeintelligenta restaurangamöbor som försökte hindra just honom och väldigt felaktigt att dricka ”bara en liten till”!

En gång när jag hjälpte honom ut och satte honom på luftning på en torgbänk, skrek han efter mig:                                                                                     – Din idiot! Jag har alltid tyckt illa om dig! Jag tyckte t.o.m. illa om dig innan du var född! Det var för sådana kommentarer man älskade jobbet. Det fanns bartendrar i Lund som lät honom skälla ett par minuter extra innan de milt slängde ut honom eftersom underhållningsvärdet i hans mer eller mindre briljanta utskällningar var så högt.

Nåväl, nu har han passerat ”de åttio” och ser lite dåligt och så värst många krogrundor blir det inte längre.

Fubbick Sling.

För kapitalsvaga studenter var det viktigt att hitta rätt sätt att bli fulla på. S. hade räknat ut att man fick mest alkohol för pengarna om man drack en drink bestående av lika delar Rosita Bitter och Carito Bitter. Drinken skall blandas i ett stort whiskyglas med 2 isbitar och ett rött cocktailbär! För er som inte var med på den tiden kan jag berätta att både Rositan och Cariton var vederstyggliga, näst intill odrickbara produkter. S. lär ha fått sitt alias eftersom han ettrigt uppvaktade regering och riksdag skriftligen och krävde att det skulle heta skarpöl och inte starköl! S. är också den ende jag känner som ekvilibristiskt kan utföra partytricket att knyta en elegant slipsknut med en hand och slipsen svängande i luften! Gör det om ni kan.

Legendarer som S. skapar också mytbildning och vissa historier blir till skrönor och tillskrivs legendarerna trots att de kanske inte alls har med dem att göra. Till dessa historier kan kanske den tillskrivas som berättar om S`s konflikt med en av de dåvarande barmästarna på en känd Lundarestaurang. Barmästaren och S. var inte precis blida vänner men hade ändå utvecklat ett slags hatkärleksförhållande till varandra. Barmästaren ansåg sig dock tvingad att under en period porta S. från sin restaurang och detta tilltag gjorde att S. utformade en av de mest briljanta idéer jag hört talas om. Han författade helt enkelt en jobbansökan (i syfte att få bort barmästaren från baren) i vilken han utgav sig vara barmästaren, som han sände till MGM i Hollywood där han sade sig vara Sveriges bäste stuntman! Han signerade med barmästarens namn och nämnde i förbifarten att bland hans specialiteter fanns lejontämjning, fasadklättring utan livlina, och bilkrockar utan säkerhetsbälte!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kypare, gambler och "skrönikör".