Yksi Viski

I början av 80-talet arbetade jag som bartender på en av då Lunds populäraste restauranger. Det var precis i början av restaurangexplosionen och för dagens kräsna gäster skulle krogen nog betecknas som en ganska enkel sylta. Men med dåtidens mått dög den rätt väl och frekventerades flitigt av både studenter och äldre. Det hände sig en sen söndagseftermiddag att en kraftig man med rågblont hår och bister uppsyn slog sig ner i baren. Den sedvanliga söndagslunken pågick och det var väl inte mer än fem-sex gäster i lokalen, och stämningen var lugn och fridsam. Jag gick fram mot gästen och sade: – Hej och välkommen. Gästen kontrade omedelbart: – Yksi viski!…samtidigt som han gjorde en svepande pekrörelse mot sprithyllans Whiskysortiment. Inte hej… Inget: ”får jag be om”,,,och inte heller något ”vackert väder vi har idag”. Finnar brukar inte ödsla kraft och tid på sådana oväsentligheter. Jag utgick från att han menade en whisky och frågade på engelska om han ville ha en fyra eller en sexa. Han tittade frågande på mig, och jag upprepade då frågan på svenska. –Vill min herre ha fyra centiliter eller sex centiliter? Gästen tittade än mer bistert på mig som han tänkte ” Ruotsin idiootti”. Hemma fyller man glaset till bredden och snackar helst inte under tiden. Fyra eller sex centiliter upprepar jag, och måttar med tumme och pekfinger för att han riktigt säkert skall förstå. Six ceentttimeterrr…! Säger han då plötsligt. Grannarna runt bardisken sväljer sina fnissningar. Jag ler och tänker att jag minsann skall testa denne mans sinne för humor. Jag skyndar att hämta en tumstock ur barens verktygslåda och ställer ett whiskyglas framför honom. Jag måttar sex centimeter och fyller glaset med Bells. För alla er som inte är rutinerade drinkare kan jag berätta att om man slår sex centimeter vätska i ett bredbottnat whiskyglas blir det garanterat minst femton centiliter. Jag tittar roat på gästen för att få en reaktion. Gästen tittar kallt tillbaka utan att så mycket som ens höja på ögonbrynen. Han verkar nöjd med att jag äntligen fattat att han skulle ha en whisky, och att glaset skulle fyllas till bredden. Så som man tydligen alltid gör i Joensuu i östra Finland. Jag drar mig tillbaka och lämnar honom ifred.

Efter en halvtimme påkallar han återigen min uppmärksamhet. Denna gång skippar han ordet ”yksi”, och säger således bara: -viski! och pekar på flaskan med Bells. Denna gång frågar jag inte om måtten utan fyller helt sonika hans glas till bredden. Han grymtar nöjt, men säger inte tack eller något annat heller för den delen. Det slår mig att det finska språket inte tycks innehålla vare sig prepositioner eller pronomen, utan snarare endast består av substantiv, fem verb och ett antal  interjektioner. Substantiv vet alla vad det är och de fem verben som tydligen räcker för att täcka finnarnas sysselsättningar är: skita, kasta, sticka, knulla och döda. Pronomen används inte utan ersätts med egenamn. Ett exempel på finstämd finsk lyrik är meningen; (i översättning). …Jaarmo kasta helvete spjut tjoho, där tjoho lyfter meningen från trivial prosa till finstämd lyrik. När gud klistrade upp de olika länderna på globen tycks han skälmskt placerat Finland i norra Europa, trots han säkert visste att dess rättmätiga och logiska plats var på sluttningarna invid Mongoliet, eller möjligen på Ungerns Puzsta. Han gav dem ett språk väsenskilt från deras grannars och ett kynne som inget annat folkslag. Samtidigt utrustade han dem med en slags Cro-magnonsk enkelhet som är sympatisk och lätt att tycka om. En finne säger nej när han menar nej och han filmar aldrig i straffområdet, och ska man förbi Dufva på bron får man tametusan ta till det starka artilleriet. Efter ett tag betalade han sina trettio centiliter whisky och gick helt opåverkad ut från krogen.

Någon vecka senare kommer samme finne tillbaka och sätter sig i baren. Jag noterar att han är högröd i ansiktet och uppenbarligen upprörd. Han beställer direkt ”six ceentttimeterrr viski” som han dricker i två klunkar. Plötsligt och oerhört överraskande tar han till orda: -Jaarmo,,,,Grand Hotell,,,,,,ordered,,,,,,,,,,,,,,viski,,,,,,,,,,,,,,,six ceentttimeterr…. Barhelvete……..ge ,,,,,,,,Jaarmo,,,,,,,,,,,very little,,,,,,,,,,,,sexa!!…….Perkele…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kypare, gambler och "skrönikör".